Kiertuekulissien takaa, osa 3: Teatterikiertue ei toteutuisi ilman paikallisia apuvoimia

Saimaan Teatterin seurantalokiertue on kudelma työryhmän omaa ja lukuisten apujoukkojen työtä – ja ilman esityspaikkakuntien apuvoimien pääosin talkootyönä toteutuvaa moninaista apua kiertue ei voisi edes toteutua.

Jokaisen esityspaikkakunnan seurantalolla on oma yhteyshenkilönsä, jonka kanssa käytävistä keskusteluista kunkin kesän kiertueen suunnittelu alkaa jo alkuvuodesta. Kiertueen alkaessa yhteyshenkilö levittää näytelmän julisteita paikkakunnan ilmoitustauluille hyvissä ajoin etukäteen ja esityksen lähestyessä viestii kiertuetuottajan kanssa esimerkiksi talon erityispiirteistä, kuten siitä, onko talon hanoista tuleva vesi juomakelpoista. Esityspäivänä yhteyshenkilö tulee avaamaan talon ovet ja ohjeistaa työryhmää talon käytössä huomioitavista seikoista.

Valtaosaa kiertueen seurantaloista hallinnoi edelleen jokin paikallinen yhdistys tai seura. Kiertueen yhteyshenkilöt ovat siten myös tärkeitä linkkejä siihen pitkään perinteeseen, johon seurantalot kullakin paikkakunnalla asettuvat. Keskustelut yhteyshenkilöiden kanssa avaavat näkymiä talojen historiaan mutta myös muistuttavat siitä, mitä kaikkea talojen kunnossapito vaatii niin työmäärässä kuin rahallisissa panostuksissa mitattuna – ja miten pienen joukon harteilla talojen ylläpito nykyisin monesti on. Talojen yhteyshenkilöitä ja heidän rinnallaan toimivaa vapaaehtoisten joukkoa on siis kiittäminen siitä, että Saimaan Teatterillekin löytyy vielä seurantalohelmiä kierrettäväksi. Saimaan Teatteri pyrkii puolestaan omalla toiminnallaan lisäämään tietoisuutta taloista ja siitä, miten tärkeää niiden kantaman perinteen säilyttäminen on.

Kiertueen seurantaloista vain yksi sijaitsee siten, että lavasteet ja rekvisiitta on mahdollista kantaa laivalta suoraan taloon. Muutoin tavaroiden kuljetukseen tarvitsee peräkärryn, pakettiauton tai traktorin lavan – ja nekin järjestyvät pääosin paikallisena talkootyönä. Monesti tavaroita noutamaan tulleet apujoukot auttavat myös tavaroiden kantamisessa. ”Urakkapäivä”, totesivat eräänkin kiertuepaikkakunnan apujoukot saapuessaan. Vastauksena työryhmän vuolaisiin kiitoksiin saattaa olla esimerkiksi: ”Tää tämmöinen puuhastelu on täällä tuttua, kaikenlaista tehdään koko ajan. Mutta tää on kyllä mukavimmasta päästä, vähän vaihtelua.”. Kuskit nimeävät Saimaan Teatterin vierailun joskus myös suorastaan koko kesänsä kohokohdaksi.  

Kesäteatteri- ja seurantaloperinteeseen kuuluu tietenkin olennaisena osana puhvetti. Väliaikatarjoiluista seurantaloilla vastaavat yleensä paikkakunnan Martat tai jonkin muun paikallisen yhdistyksen aktiivit, jotka saapuvat tekemään valmistelujaan jo hyvissä ajoin ennen esitystä. Väliajalla pöydät notkuvat itsetehdyistä herkuista ja niiden ääreen kiemurtelee pitkä, iloisesti rupatteleva jono.

Väliaikatarjoilut ovat päässeet mukaan myös katsojapalautteisiin: ”Mansikkapaistokset olivat helvetin hyviä!”. Palautteista henkii kaikkinensa viesti siitä, että kesäteatterivierailu seurantalolla on kokonaisvaltainen elämys, johon kuuluvat näytelmän lisäksi retki esityspaikalle, vanhan talon historia ja henki sekä aivan olennaisena osana väliaikapuhvetti itse tehtyine leivonnaisineen ja yleisön iloisesti vastaanottavine puhvetinpitäjineen.

Anttolassa väliaikakahvituksesta vastasivat Anttolan maa- ja kotitalousnaisten vapaaehtoiset

Myös kiertuelaivana toimiva Lola 3 -alus kulkee vapaaehtoisvoimin. Laiva vuokrataan Saimaan Teatterin käyttöön mikkeliläseltä Ekin partiolta, ja laivan kaksihenkinen, noin kolmen päivän välein vaihtuva henkilöstö koostuu lippukunnan partiolaisista. Heistä monet ovat olleet Saimaan Teatterin kiertueilla mukana jo teatterin ensimmäisestä kiertueesta eli vuodesta 2014 lähtien, ja heistä on siten tullut jo erottamaton osa kiertue-elämää – laivan henkilöstö kun jakaa kiertuearjen tiiviisti työryhmän kanssa. Osa heistä osallistuu myös tavaroiden roudaukseen ja monesti myös esitysten rakentamiseen ja purkuun. Vapaapäivinä laivan henkilöstöltä saattaa saada oppia esimerkiksi navigoinnissa tai muissa laivaelämään kuuluvissa taidoissa.

Moinsalmelta Anttolaan Lola 3 -laivan henkilöstönä toimineet vapaaehtoiset Pekka (vas.) ja Masi opettavat näyttelijä Janna Räsäselle pleissausta eli köyden säkeiden punomista.

Kaiken edellä mainitun lisäksi myös esityksen esillepanoon liittyy kudelma monenlaista apua. Tekniikkaa saadaan yhdestä paikasta, puvustusta toisesta. Kesän 2022 esitystä ovat tältä osin olleet mahdollistamassa Teatteri Avoimet Ovet ja Helsingin Kaupunginteatteri. Esitystekniikkaa on vuokrattu Viirus-teatterilta ja Teatteritalo Universumilta.  

Saimaan Teatterin esitys päätyy lavalle ja ihmisten mieliin siis paitsi esityksen työryhmän tekemänä myös lukuisten apukäsien saattelemana. Ne mahdollistavat esityksen toteutumisen konkreettisella tasolla mutta ovat samalla myös olennainen osa sitä kudelmaa, joka tuottaa teatterielämyksen – osa prosessin tuotannollis-taiteellista kokonaisuutta. Saimaan Teatteri kokoaa yhteen joukon toisiinsa muutoin liittymättömiä osasia ja elvyttää samalla sellaista seurantaloihin keskeisellä tavalla liittyvää talkootyön perinnettä, jossa yhdessä ponnistellaan yhteisesti tärkeäksi koetun päämäärän eteen.

Lämmin kiitos kaikille, jotka mahdollistatte Saimaan Teatterin toiminnan! 

Teksti: Sanna Ryynänen (Saimaan Teatterin tutkijajäsen, joka työskentelee kiertueella Koneen Säätiön apurahalla)

Kuvat: Sanna Ryynänen & Elina Kukkonen