Jakso 2: Moinsalmi


Ystävällisesti pyydämme seuraanne olemaan edustettuna talomme vihkiäisjuhlassa 18 päivänä heinäkuuta 1926 kello 4 ip.

Moinsalmen nuorisoseura ”Kielo”


Mustat kehykset. Kellastunut ja kulmistaan hieman kulunut kutsukortti, sen yläpuolelle kiinnitetty mustavalkokuva kunnioitusta herättävän näköisestä hirsitalosta. Naulattu sille samalle hirsiseinälle, joka talkoilla veistettiin 96 vuotta sitten ja nuorisoseurantaloksi pystytettiin Savonlinnan Moinsalmen kylään, metsän keskelle raivatulle aukiolle. Vuonna 1901 perustettu nuorisoseura sai kodin. Kodin sai myös talonmies perheineen, huoneesta talon nurkasta, siitä nykyisen keittiön paikalta. Ja kodin sai koko kylä. ”Kyllähän siinä jo jotakii on, ku sinne mennee. Melekeen ku kottiin menis aina.” 


Sodan aikaan 1940-luvulla myös talo eli poikkeustilaa, kuten monet muut seurantalot, puolustusvoimille vuokrattuna. Tuolloin taloa asuttivat Salpalinjan rakentajat – ”tämmönen rakennuskomppania, linnotustöitä varte”. 

Sotien jälkeen koittivat tanssien vuodet. Tansseja, niitä oli paljon. Bussilasteittain saavuttiin Kielon talolle, laittautuneina. Heiluvat hameenhelmat ja korkeat korot, puvut prässättyinä. Twistin säveliä, se oli jotain ihan uutta. Lapsen korviin kaikuvaa ilonpidon ääntä. Taikureita ja kahlekuninkaita. Häitä, monia häitä, monessa sukupolvessa. Pikkujoulut. Nuorten tanhuryhmä. Ja tansseja, ne kokosivat väkeä vielä 1990-luvulla. ”On ollut suosittu paikka yhessä vaiheessa.” 

Sitten hiljeni, kuka läksi armeijaan, kuka opiskelemaan. Eivät enää palanneet. Talo kuitenkin heräilee edelleen eloon, harvakseltaan: hirvipeijaisiin, kauneimpiin joululauluihin, toukosiunauksiin, kesäasukkaiden kuorokonsertteihin, Saimaan Teatterin näytelmiin. Ja teatteria tehdään myös omin voimin. ”Vuonna 2011, nuorisoseuran 110-vuotisjuhliin tehtiin tämmönen Siemenperunat-niminen näytelmä, näitä vanhan kansan näytelmiä. Onneks sai niitä muutamia ihmisiä siihen aktivoituu ja innostumaan sillä tavalla, että saatiin sitä juhlaohjelmaakin aikakseks paikallisin voimin.” 


Paljon on muuttunut sitten talon vihkiäisvuoden, mutta itse talo henkii vielä vanhaa aikaa. Saliin astuu kuin johonkin menneeseen. ”Siinähän on ne hirsiseinät näkyvillä, vanhat hirsiseinät nehä on tuota, silleensä näkkyy niinku vanha rakennustapa.”


Sanna Ryynänen
FT, tutkija
Saimaan Teatteri

* * *


Tekstin tiedot ja sitaatit ovat huhti–kesäkuussa 2020 tehdyistä puhelinhaastatteluista, joilla Saimaan Teatterin työryhmä keräsi muistoja Moinsalmen Nuorisoseurantalo Kielosta. Mikäli huomasit tekstissä asiavirheitä, olethan yhteydessä: sanna.ryynanen(at)uef.fi / 040 355 2639. 

Lämmin kiitos Moinsalmen haastateltaville (Matti Kaskinen ja Teijo Turtiainen), sekä muistojaan kirjallisesti lähettäneille.  

Kuvat: Saimaan Teatteri