TIETOA MEISTÄ

Saimaan Teatteri on vuodesta 2014 lähtien toiminut, nuorista näyttämötaiteen ammattilaisista koostuva kiertueteatteri, joka kiertää laivalla Saimaata esiintyen vanhoissa seurantaloissa.

Saimaan Teatteri luonnehtii esityksiään jonkinlaiseksi nykykansanteatteriksi. Se haastaa sekä perinteisen kesäteatterin muodon että käsityksen viihdyttävästä teatterista ylimalkaan. Ryhmän nykykansanteatteri on helposti lähestyttävää, erilaisia ilmaisumuotoja yhdistävää sekä katsojan ymmärrykseen vankasti luottavaa teatteria. Ryhmä haluaa toiminnallaan kehittää ja luoda kesäteatteria, jota yleisö ei muissa kesäteattereissa näe!

Teatteria kuljettaa mikkeliläinen Ekin partio M/S Lola III -laivalla!


Saimaan Teatterin jäsenet

Wilhelm Grotenfelt –  näyttelijä, tuottaja

Wilhelm on Saimaan Teatterin perustaja. Hänet on nähty lavalla kaikissa Saimaan Teatterin esityksissä, jonka lisäksi hän on toiminut teatterin tuottajana. Wilhelm on kotoisin Juvalta, mutta asustelee nykyisin Helsingissä. Hän on työskennellyt freelancerina lähinnä teatteritöiden parissa ja on Universum-teatteritalossa toimivan Sirius Teaternin jäsen


Janna Räsänen – näyttelijä

Janna Räsänen on 27-vuotias näyttelijä. Hän valmistui Teatteritaiteen maisteriksi Taideyliopiston Teatterikorkeakoulusta keväällä 2018 ja on sittemmin työskennellyt freelancerina Helsingissä kuunnelma-, kamera- ja teatteritöiden parissa. Janna on kotoisin Savonlinnasta ja kotiseutu Saimaan vesistöineen on lähellä näyttelijän sydäntä. Elämässä Jannalle tärkeää ovat luonto ja ympäristöasiat, tasa-arvon kysymykset, taiteet, arki, läheiset ihmiset ja joutenolo.


Jonnakaisa Risto – näyttelijä

Jonnakaisa Risto

Jonnakaisa on kotoisin Itä-Suomesta. Hän valmistui näyttelijäksi Teatterikorkeakoulusta keväällä 2018 ja on siitä lähtien työskennellyt freelancerina toteuttaen ammattiaan mahdollisimman monipuolisesti. Järvi-Suomi on Jonnakaisalle rakasta seutua, eikä aamukahvi maistu missään paremmalta kuin Saimaan Teatterin kiertuelaiva Lola 3:n kannella!


Pietu Wikström – näyttelijä

Pietu on imatralais-helsinkiläinen näyttelijä ja kirjoittaja sekä teatteritaiteen maisteri. Hän on näytellyt Saimaan Teatterin esityksissä Uskomaton huijari-show 2017 ja Saimaan Demokraattinen Tasavalta (myös äänisuunnittelu). Lisäksi Pietu on esiintynyt muun muassa imatralaisessa IRTI-teatterissa, Kansallisteatterissa sekä eri TV- ja elokuvatuotannoissa. Pietu myös kirjoittaa ja esittää feminististä spoken word- ja rap-lyyriikkaa artistinimellä Kuopus. Tärkein paikka Pietulle on hänen perheensä mökki Ruokolahden Äitsaaressa Saimaan rannalla, jonne hän voi nyt purjehtia vastikään vanhempiensa kanssa ostamallaan puuveneellä Imatran Lammassaaren satamasta!


Maruska Verona – näyttelijä

Maruska on helsinkiläinen näyttelijä. Hän valmistui Tampereen yliopiston näyttelijäntyön laitokselta vuonna 2014 ja on ollut mukana Saimaan Teatterin esityksissä OoLasPalmas! ja Uskomaton huijari -show 2017. Hän oli kiinnityksellä Tampereen Teatterissa vuosina 2014-2015 ja sen jälkeen työskennellyt mm. Kansallisteatterissa ja Teatteri Vanhassa Jukossa.


Riikka Oksanen – ohjaaja

Riikka on helsinkiläinen freelance-ohjaaja. Hän valmistui Taideyliopiston Teatterikorkeakoulun ohjauksen koulutusohjelmasta keväällä 2017. Hän toimii ohjaajana muun muassa Saimaan Teatterissa, Suomen Kansallisoopperalla ja Kansallisteatterissa.


Aino Pennanen – käsikirjoittaja

Aino on helsinkiläinen käsikirjoittaja ja dramaturgi. Hän on kirjoittanut Saimaan Teatterin näytelmät Sankarit Saimaalla, Häät ja Ripari.


Henri Lyysaari – säveltäjä, muusikko, äänisuunnittelija

Henri Lyysaari on monipuolisesti rytmimusiikin ja teatterin kentällä toimiva säveltäjä ja pianisti. Saimaan Teatterin näyttämöllä Lyysaari nähtiin ensi kertaa kesällä 2016 Häät-näytelmän kosketinsoittaja Jarkkona. Sibelius-Akatemiassa jazzsävellystä opiskellut Lyysaari soittaa yhtyeessä Tilhet, pajut ja muut sekä kirjoittaa jatkuvasti uutta musiikkia erilaisille kokoonpanoille. Hänen viimeisimpiin töihinsä kuuluvat Turku Jazz Orchestran syksyllä 2018 kantaesittämä tilausteos Luotain big bandille sekä sinfoniaorkesteriteos Uneni, joka saavutti toisen sijan kansainvälisessä Markku Johansson -sävellyskilpailussa samana syksynä. Lyysaari on työskennellyt muusikkona ja varakapellimestarina myös Tampereen teatterin musikaaleissa sekä KOM-teatterilla.


Sanna Ryynänen – tutkija

Sanna on yhteiskuntatieteilijä, tutkija ja tietokirjailija (FT), joka oli mukana Saimaan Teatterin vuoden 2019 kesäkiertueella tutkijana ja on ollut Saimaan Teatterin tutkijajäsen syksystä 2019 lähtien. Sanna tuo esitysten valmisteluun yhteiskuntatieteellistä osaamistaan sekä tutkii Saimaan Teatterin esityksiä, yleisökokemusta ja tutkija-taiteilija yhteistyötä osana Koneen Säätiön rahoittamaa tutkimushanketta “Lähiöbaareissa ja seurantaloilla – tutkimus teatterista ja esittävistä taiteista yhteiskunnallisina tekoina” (2020 – 2022). Sanna on työskennellyt vuodesta 2011 lähtien Itä-Suomen yliopiston sosiaalipedagogiikan ma. yliopistonlehtorina (50%) ja opettaa sivutoimisesti Taideyliopiston Teatterikorkeakoulussa yhteiskuntatieteellisiin aiheisiin ja teatterin yhteiskunnalliseen rooliin liittyvillä kursseilla. Sanna on kotoisin Lappeenrannasta ja Saimaan Teatterin kanssa seilatessaan on suvussaan jo kolmas sukupolvi, joka työskentelee Saimaan aalloilla.


Boodi Kabbani – näyttelijä

Boodi on syyrialainen näyttelijä joka teki teatteridebyyttinsä Saimaan Teatterin esityksessä Häät. Sen jälkeen hänet on nähty sekä Saimaan Teatterin lavalla että valkokankaalla elokuvassa A moment in the reeds, josta hän on ehdolla parhaan miessivuosan Jussi-palkinnon saajaksi.


Marketta Tikkanen – näyttelijä

Marketta Tikkanen on vuonna 1993 Helsingissä syntynyt näyttelijä. Saimaan Teatterissa hän on näytellyt ensimmäisen kerran kesällä 2015 näytelmässä Sankarit Saimaalla. Tampereen yliopiston Nätyllä koulutuksen saanut Tikkanen työskentelee freelancerina, ja Saimaan Teatterin lisäksi hänet on voinut nähdä muun muassa Tampereen Työväen Teatterin, Turun Kaupunginteatterin ja Kansallisteatterin lavalla.


Tom Rejström – näyttelijä, tuottaja

Tom Rejström on vuonna 1991 Espoossa synytynyt suomenruotsalainen näyttelijä ja esitystaiteilija. Saimaan Teatterissa hän on toiminut sekä näyttelijänä että tuottajana kesällä 2016 esityksessä Häät. Rejström valmistui Teatterikorkeakoulusta 2016 ja on sen jälkeen toiminut näyttelijäntöiden lisäksi ohjaajana, tuottajana, kuraattorina ja opettajana mm. Teatteri Viiruksessa, Hangö Teaterträff -festivaaleilla, Skärgårdsteaternissa, Teatterikorkeakoulussa, Lilla Teaternissa ja Svenska Teaternissa.


Elina Kukkonen – tuottaja

Elina on alunperin imatralainen, Helsinkiin sittemmin muuttanut tuottaja. Hän valmistui kulttuurituottajaksi Metropolia Ammattikorkeakoulusta syksyllä 2018 ja on sen jälkeen työskennellyt tuottajana mm. Baltic Circle -teatterifestivaalilla, Circus Maximus ry:ssä sekä Matchbox Companyssa. Kukkosen osaaminen painottuu teatteri- ja tapahtumatuotantoon, lastenkulttuuriin sekä projektinhallintaan ja viestintään. Hän on mukana Saimaan Teatterissa ensimmäistä kertaa vuonna 2019.


Ilja Lehtinen –  dramaturgi, käsikirjoittaja, äänisuunnittelija

Ilja on helsinkiläinen käsikirjoittaja ja äänisuunnittelija. Hän teki äänisuunnittelun Saimaan Teatterin esitykseen Sankarit Saimaalla ja oli esitysdramaturgina esityksessä Uskomaton huijari -show 2017. Ilja kirjoittaa tekstejä ja seisoo mikrofonin takana räp- ja spoken word-kokoonpanossa haapoja & illmari.


Ada Halonen –  scenografi

Ada Halonen on valosuunnittelija ja teatteritaiteen maisteri, joka asuu tällä hetkellä Kotkassa. Halonen palkittiin Säde-palkinnolla 2019. Säde-palkinto on Suomen valo-, ääni- ja videosuunnittelijoiden liiton (SVÄL) vuosittainen kunniapalkinto. Syksyllä 2020 Halonen aloitti työskentelyn Kotkan kaupunginteatterissa valomestarina, mutta hän jatkaa työtään myös freelancerina aina kiinnostavien projektien eteen sattuessa. 


Johannes Holopainen – näyttelijä

Johannes Holopainen on Saimaan Teatterin perustajajäsen. Ensimmäisenä kesänä Saimaalla hän oli lavalla kitara kaulassa koskettimiston takana näytelmän OoLasPalmas äänisuunnittelijana. Toisena kesänä hän esitti Teroa näytelmässä Sankarit Saimaalla. Johannes on monille tuttu uuden Tuntemattoman sotilaan Kariluotona. Valmistuttuaan Teatterikorkeakoulusta 2013 hänet on nähty elokuvissa ja tv-sarjoissa, sekä useilla Helsingin näyttämöillä, mm. Kansallisteatterissa ja Helsingin Kaupunginteatterissa. Hän oli KOM-Teatterin vakituinen jäsen vuodet 2016 ja 2017, jona aikana hänet nähtiin mm. menestysnäytelmä Pasi Was Heren Pasina. Hän kertoo rakastavansa iltoja Saimaalla ja olemista veden äärellä. ”Yhteiset seikkailut ovat ihan parasta!”