TIETOA MEISTÄ

Saimaan Teatteri on vuodesta 2014 lähtien toiminut, nuorista näyttämötaiteen ammattilaisista koostuva kiertueteatteri, joka kiertää laivalla Saimaata esiintyen vanhoissa seurantaloissa.

Saimaan Teatteri luonnehtii esityksiään jonkinlaiseksi nykykansanteatteriksi. Se haastaa sekä perinteisen kesäteatterin muodon että käsityksen viihdyttävästä teatterista ylimalkaan. Ryhmän nykykansanteatteri on helposti lähestyttävää, erilaisia ilmaisumuotoja yhdistävää sekä katsojan ymmärrykseen vankasti luottavaa teatteria. Ryhmä haluaa toiminnallaan kehittää ja luoda kesäteatteria, jota yleisö ei muissa kesäteattereissa näe!

Teatteria kuljettaa mikkeliläinen Ekin partio M/S Lola III -laivalla!

 

Saimaan Teatterin jäsenet


Wilhelm GrotenfeltWilhelm Grotenfelt –  näyttelijä, tuottaja

Wilhelm on Saimaan Teatterin perustaja. Hänet on nähty lavalla kaikissa Saimaan Teatterin esityksissä, jonka lisäksi hän on toiminut teatterin tuottajana. Wilhelm on kotoisin Juvalta, mutta asustelee nykyisin Helsingissä. Hän on työskennellyt freelancerina lähinnä teatteritöiden parissa ja on Universum-teatteritalossa toimivan Sirius Teaternin jäsen.

 


 

Piia Peltola

Piia Peltola – ohjaaja, näyttelijä

Piia on toiminut Saimaan Teatterissa vuodesta 2014 lähtien. Hän valmistui Taideyliopiston Teatterikorkeakoulusta 2017. Piia on Helsingin feministisen salaseuran jäsen ja on työskennellyt mm. Blaue Frau -ryhmän kanssa. Vuonna 2020 Piia aloittaa työt ohjaajana Joensuun kaupunginteatterissa.

 

 


 

Heikki RantaHeikki Ranta – näyttelijä

Heikki on toiminut Saimaan Teatterissa vuodesta 2014 lähtien. Hän valmistui Taideyliopiston Teatterikorkeakoulusta keväällä 2017 ja on sittemmin ollut kiinnityksellä Helsingin kaupunginteatterissa. Siellä hänet on nähty mm. Kirka -musikaalissa Kirkan roolissa. Televisiossa hänet on voinut bongata mm. Suomen Punkd -ohjelmasta.

 


 

IMG_9233Janna Räsänen – näyttelijä

Janna Räsänen on 27-vuotias näyttelijä. Hän valmistui Teatteritaiteen maisteriksi Taideyliopiston Teatterikorkeakoulusta keväällä 2018 ja on sittemmin työskennellyt freelancerina Helsingissä kuunnelma-, kamera- ja teatteritöiden parissa. Janna on kotoisin Savonlinnasta ja kotiseutu Saimaan vesistöineen on lähellä näyttelijän sydäntä. Elämässä Jannalle tärkeää ovat luonto ja ympäristöasiat, tasa-arvon kysymykset, taiteet, arki, läheiset ihmiset ja joutenolo.


 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Boodi Kabbani – näyttelijä

Boodi on syyrialainen näyttelijä joka teki teatteridebyyttinsä Saimaan Teatterin esityksessä Häät. Sen jälkeen hänet on nähty sekä Saimaan Teatterin lavalla että valkokankaalla elokuvassa A moment in the reeds, josta hän on ehdolla parhaan miessivuosan Jussi-palkinnon saajaksi.

 


johannes_holopainen_2500x_sRGB_02Johannes Holopainen – näyttelijä

Johannes Holopainen on Saimaan Teatterin perustajajäsen. Ensimmäisenä kesänä Saimaalla hän oli lavalla kitara kaulassa koskettimiston takana näytelmän OoLasPalmas äänisuunnittelijana. Toisena kesänä hän esitti Teroa näytelmässä Sankarit Saimaalla. Johannes on monille tuttu uuden Tuntemattoman sotilaan Kariluotona. Valmistuttuaan Teatterikorkeakoulusta 2013 hänet on nähty elokuvissa ja tv-sarjoissa, sekä useilla Helsingin näyttämöillä, mm. Kansallisteatterissa ja Helsingin Kaupunginteatterissa. Hän oli KOM-Teatterin vakituinen jäsen vuodet 2016 ja 2017, jona aikana hänet nähtiin mm. menestysnäytelmä Pasi Was Heren Pasina. Hän kertoo rakastavansa iltoja Saimaalla ja olemista veden äärellä. ”Yhteiset seikkailut ovat ihan parasta!”


 

marketta_tikkanen_lowres_sRGB-5Marketta Tikkanen – näyttelijä

Marketta Tikkanen on vuonna 1993 Helsingissä syntynyt näyttelijä. Saimaan Teatterissa hän on näytellyt ensimmäisen kerran kesällä 2015 näytelmässä Sankarit Saimaalla. Tampereen yliopiston Nätyllä koulutuksen saanut Tikkanen tekee myös ääninäyttelijän ja laulajan töitä, ja hänet on nähty muun muassa Tampereen Työväen Teatterin lavalla.


 

RiikkaRiikka Oksanen – ohjaaja

Riikka on helsinkiläinen freelance-ohjaaja. Hän valmistui Taideyliopiston Teatterikorkeakoulun ohjauksen koulutusohjelmasta keväällä 2017. Hän toimii ohjaajana muun muassa Saimaan Teatterissa, Suomen Kansallisoopperalla ja Kansallisteatterissa.

 


 

AinoAino Pennanen – käsikirjoittaja

Aino on helsinkiläinen käsikirjoittaja ja dramaturgi. Hän kirjoitti Saimaan Teatterin näytelmät Sankarit Saimaalla ja Häät.

 

 


HenriLyysaari01Henri Lyysaari – säveltäjä, muusikko, äänisuunnittelija

Henri Lyysaari on monipuolisesti rytmimusiikin ja teatterin kentällä toimiva säveltäjä ja pianisti. Saimaan Teatterin näyttämöllä Lyysaari nähtiin ensi kertaa kesällä 2016 Häät-näytelmän kosketinsoittaja Jarkkona. Sibelius-Akatemiassa jazzsävellystä opiskellut Lyysaari soittaa yhtyeessä Tilhet, pajut ja muut sekä kirjoittaa jatkuvasti uutta musiikkia erilaisille kokoonpanoille. Hänen viimeisimpiin töihinsä kuuluvat Turku Jazz Orchestran syksyllä 2018 kantaesittämä tilausteos Luotain big bandille sekä sinfoniaorkesteriteos Uneni, joka saavutti toisen sijan kansainvälisessä Markku Johansson -sävellyskilpailussa samana syksynä. Lyysaari on työskennellyt muusikkona ja varakapellimestarina myös Tampereen teatterin musikaaleissa sekä KOM-teatterilla.

 


OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ilja Lehtinen –  dramaturgi, äänisuunnittelija

Ilja on helsinkiläinen käsikirjoittaja ja äänisuunnittelija. Hän teki äänisuunnittelun Saimaan Teatterin esitykseen Sankarit Saimaalla ja oli esitysdramaturgina esityksessä Uskomaton huijari -show 2017. Ilja kirjoittaa tekstejä ja seisoo mikrofonin takana räp- ja spoken word-kokoonpanossa haapoja & illmari.

 


 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Pietu Wikström – näyttelijä

Pietu on imatralais-helsinkiläinen näyttelijä ja kirjoittaja. Wikström valmistuu kesällä 2019 teatteritaiteen maisteriksi Teatterikorkeakoulusta, joten Saimaan Demokraattinen Tasavalta on hänen ensimmäinen produktionsa koulun jälkeen, freelance-näyttelijänä. Aiemmin hän on näytellyt Saimaan Teatterissa esityksessä Uskomaton huijari-show 2017 “heavy-harpisti” Hesa-Metalia. Lisäksi Pietu on esiintynyt muun muassa imatralaisessa IRTI-teatterissa sekä Kansallisteatterissa. Wikström tekee pääroolin syksyllä 2019 ilmestyvässä Hiljaisten Palvelijat -TV-sarjassa. Pietu kirjoittaa myös feminististä spoken word- ja rap-lyyriikkaa artistinimellä kuopus_94. Tärkein paikka Pietulle on hänen perheensä mökki Ruokolahden Äitsaaressa Saimaan rannalla. Pietu harrastaa uimista, Saimaalla, Itämeressä, missä vain, kesät talvet!


 

IMG_4625Maruska Verona – näyttelijä

Maruska on helsinkiläinen näyttelijä. Hän valmistui Tampereen yliopiston näyttelijäntyön laitokselta vuonna 2014 ja on ollut mukana Saimaan Teatterin esityksissä OoLasPalmas! ja Uskomaton huijari -show 2017. Hän oli kiinnityksellä Tampereen Teatterissa vuosina 2014-2015 ja sen jälkeen työskennellyt mm. Kansallisteatterissa ja Teatteri Vanhassa Jukossa.

 


 

12167586_10153338743882830_387689228_n
Tom Rejström
– näyttelijä, tuottaja

Tom Rejström on vuonna 1991 Espoossa synytynyt suomenruotsalainen näyttelijä ja esitystaiteilija. Saimaan Teatterissa hän on toiminut sekä näyttelijänä että tuottajana kesällä 2016 esityksessä Häät. Rejström valmistui Teatterikorkeakoulusta 2016 ja on sen jälkeen toiminut näyttelijäntöiden lisäksi ohjaajana, tuottajana, kuraattorina ja opettajana mm. Teatteri Viiruksessa, Hangö Teaterträff -festivaaleilla, Skärgårdsteaternissa, Teatterikorkeakoulussa, Lilla Teaternissa ja Svenska Teaternissa.


 


Jonnakaisa Risto – näyttelijä (vuoden 2019 produktio)

Jonnakaisa on 28-vuotias näyttelijä. Hän valmistui Teatteritaiteen maisteriksi Teatterikorkeakoulusta keväällä 2018, ja on valmistumisen jälkeen näytellyt mm. Kansallisteatterissa, Baltic Circle-festivaalilla näyttämöloru ASU:ssa, sekä valmistanut Lintuja Savossa – konsertin Kaj Chydeniuksen kanssa KOM-teatterilla. Hän on myös Vaurioteatterin perustajajäsen, ja osallistui sen ensimmäisen tuotannon, HOME SWEET HOME:n valmistamiseen. Saimaan Demokraattinen Tasavalta on Jonnakaisan ensimmäinen produktio Saimaan Teatterissa kesällä 2019!


Elina Kukkonen – tuottaja (vuoden 2019 produktio)

Elina on alunperin imatralainen, Helsinkiin sittemmin muuttanut tuottaja. Hän valmistui kulttuurituottajaksi Metropolia Ammattikorkeakoulusta syksyllä 2018 ja on sen jälkeen työskennellyt tuottajana mm. Baltic Circle -teatterifestivaalilla, Circus Maximus ry:ssä sekä Matchbox Companyssa. Kukkosen osaaminen painottuu teatteri- ja tapahtumatuotantoon, lastenkulttuuriin sekä projektinhallintaan ja viestintään. Hän on mukana Saimaan Teatterissa ensimmäistä kertaa vuonna 2019.


Sanna Ryynänen – tutkija (vuoden 2019 produktio)

Sanna on yhteiskuntatieteilijä (FT), joka on mukana Saimaan Teatterin vuoden 2019 kesäkiertueella tutkijana ja osallistui myös Saimaan Demokraattinen Tasavalta -esityksen valmisteluun, tuoden mukaan yhteiskuntatieteellistä osaamistaan. Sanna on työskennellyt vuodesta 2011 lähtien Itä-Suomen yliopiston sosiaalipedagogiikan ma. yliopistonlehtorina (50%) ja opettaa sivutoimisesti Taideyliopiston Teatterikorkeakoulussa yhteiskuntatieteellisiin aiheisiin ja teatterin yhteiskunnalliseen rooliin liittyvillä kursseilla.